Wentylatory destratyfikacyjne w sklepach

7 października 2022przez Airius
Wentylatory destratyfikacyjne w sklepach spożywczych

W jaki sposób wentylatory destratyfikacyjne zwiększają zyski sklepów spożywczych?

W tym artykule przyjrzymy się, w jaki sposób destratyfikatory mogą zwiększyć zyski sklepów spożywczych. Główne korzyści wynikające z zastosowania wentylatorów destratyfikacyjnych
w sklepach spożywczych to zwiększony komfort klientów, a tym samym dłuższy czas ich przebywania w sklepie, niższe koszty energii i zapobieganie marnowaniu żywności.
Przyjrzyjmy się bliżej każdej z tych korzyści.

Wentylatory destratyfikacyjne w sklepach
Główne korzyści wynikające z zastosowania wentylatorów destratyfikacyjnych w sklepach spożywczych to zwiększony komfort klientów, a tym samym dłuższy czas ich przebywania w sklepie.
Destratyfikacja co to jest?
Czy wiesz ze stosując wentylator możesz poprawić swój komfort, jakość powietrza, ale również oszczędzić pieniądze?

Wyzwania związane z ogrzewaniem i chłodzeniem – wyższy komfort dla klienta

Rozwarstwienie termiczne występuje gdy mniej gęste, gorące powietrze unosi się pod sufit, a chłodniejsze, gęstsze powietrze pozostaje na poziomie podłogi. Wynika to ze stratyfikacji powietrza, terminu używanego do opisu tego zjawiska. Stratyfikacja powietrza może powodować wysokie rachunki za energię, dyskomfort użytkowników i przeciążenie istniejącego systemu HVAC (Heat Ventilation Air Condition). Dlatego wentylatory destratyfikacyjne są między innymi świetną inwestycją w obniżenie kosztów eksploatacji obiektu.

Kiedy klienci czują się komfortowo w sklepie, chętniej zostają w nim i robią większe zakupy. Wentylatory destratyfikacyjne zapewniają cyrkulację świeżego powietrza. Sprawiają, że chłodne przestrzenie są cieplejsze, a gorące – chłodniejsze. Wentylatory destratyfikacyjne poprawiają komfort zapewniając bardziej zrównoważoną temperaturę, ułatwiając klientom robienie zakupów i zmniejszając potrzebę dostosowywania ich zachowania i ubioru do zmian temperatury.

To lepsze wrażenie klienta może prowadzić do wydłużenia czasu przebywania w sklepie i dzięki temu do zwiększenia sprzedaży.
Od zimnych sekcji zamrażarek po ciepłe stoisko ze świeżymi kurczakami z rożna, temperatura w twoim sklepie spożywczym może być bardzo zróżnicowana. Przy ciągłym otwieraniu i zamykaniu drzwi wejściowych wraz z pojawieniem się każdego nowego klienta, utrzymanie stałej temperatury jest trudne. Bez systemu destratyfikacji, rozwarstwiony termicznie sklep spożywczy może być strasznie nieprzyjemnym miejscem pracy lub zakupów. Zaparowanie zewnętrznej szyby drzwi lodówek? Ryzyko poślizgnięcia się przy wejściach? Tutaj też może pomóc destratyfikacja!

Wentylatory destratyfikacyjne pomagają rozwiązać te problemy, powodując cyrkulację powietrza i równoważąc temperaturę i wilgotność. Dzięki destratyfikowanemu powietrzu sekcje zamrażarek są cieplejsze, a drzwi lodówek nie zaparowują, dzięki czemu klienci mogą łatwo dostrzec produkty i wybrać ten pożądany.

Zarządzanie energią – niższe koszty operacyjne

Wentylatory destratyfikacyjne poprawiają również zyski dzięki niższym kosztom energii. Rozwarstwienie powietrza spowodowane ciągłym otwieraniem i zamykaniem drzwi wejściowych zwiększa wysokie rachunki za energię i przeciąża istniejący system HVAC. Przy większych wahaniach temperatury i wilgotności twoje systemy mogą się szybciej zużywać i wymagać wymiany.

Wentylatory destratyfikacyjne równoważą środowisko wewnętrzne, umożliwiając działanie systemu HVAC i ekspozycję produktów w optymalnych warunkach. Instalując wentylatory destratyfikacyjne w całym sklepie, możesz poprawić środowisko wewnętrzne i zmniejszyć zużycie energii nawet o 30- 50%.

Mniejsze marnotrawstwo żywności – wzrost zysków

Zrównoważone środowisko jest również dobre dla twoich produktów spożywczych. Zmniejszenie wahań temperatury i wilgotności ogranicza negatywne oddziaływanie na warzywa, owoce, mięsa i inne produkty spożywcze. Zmniejszy to psucie się produktów i poprawi satysfakcję klienta. Mniej brązowych bananów lub zwiędniętej sałaty to większe zyski dla Twojego sklepu i większe zadowolenie klientów.

Wentylatory Airius PureAir wyposażone w dwubiegunową jonizację igłową (NPBI) lub fotohydrojonizację (PHI) mogą również pomóc w dłuższym utrzymaniu świeżości kwiatów i innych produktów łatwo psujących się. Oznacza to mniej zepsutych produktów i związanych z tym kosztów. Zastosowanie tej technologii obniża ilość patogenów, w tym bakterii i wirusów oraz zarodników pleśni znajdujących się w powietrzu i na produktach spożywczych, co pozwala na wydłużenie ich przydatności do spożycia. Te świeższe produkty zapewnią również lepsze wrażenia
z zakupów.

Obejrzyj ten krótki film pokazujący, w jaki sposób fani Airius PureAir mogą zmniejszyć marnowanie żywności.

Komfortowe środowisko — kupuj dłużej, kupuj więcej, ciesz się większą satysfakcją

Stosowanie wentylatora destratyfikacyjnego w sklepie spożywczym niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak poprawa obsługi klienta, zwiększenie komfortu klienta i czasu jego przebywania w sklepie, ograniczenie marnowania żywności i obniżenie kosztów energii.

Airius - oczyszczacze powierzchni

Destratyfikatory Airius są zaprojektowane i produkowane w USA. Dzięki temu że cały proces produkcji jest wykonywany w jednym zespole i w jednym miejscu (Longmont Colorado) produkty przechodzą ścisłą kontrolę jakości.

Kontakt

AQD Polska Sp. z o. o.
05-082 Latchorzew,
ul. Warszawska 164
NIP: 9512167274
Pon.-Pią.: 9.00- 17.00

© 2022 AQD Polska Sp. z o. o. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Call Now Button